Dyniowe placuszki

Dynia to warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu można zrobić krem, ciasto, muffiny, chlebek, racuchy i wiele innych pysznych potraw. Co tylko dusza zapragnie 😉 
Warto wiedzieć, że dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii.

Te dyniowe placuszki są miękkie i puszyste. A przy tym to nowe smaki w Waszej kuchni. 

Składniki: 

  • 800g miąższu z dyni starte na średniej tarce 
  • mała cebula 
  • ząbek czosnku 
  • kawałek świeżego imbiru (starte)
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kurkumy, płaska łyżeczka sody oczyszczonej. Wszystkie składniki wymieszać, smażyć na oliwie do zarumienienia się dwóch stron placka.

    SMACZNEGO!