Piernik z marchewki i ziemniaka

Piernik z marchewką i ziemniakiem to propozycja na szybkie świąteczne ciasto lub noworoczny przysmak, gdy zalegają nam ziemniaki z obiadu. Zamiast wyrzucać, warto pomyśleć do czego jeszcze może posłużyć nam przetworzony produkt. Tym razem wykorzystałam ziemniaki zalegające w koszyczku, które zapewne w większości domów byłyby wyrzucone. Ziemniaka nie czuć a skrobia łączy wszystkie składniki w pierniku. Obierki z marchwi wrzuć do dużego słoika i zostaw na wywar. 

Składniki: 
– 1 szklanka tłuczonych ziemniaków

– 1/2 szklanki mąki 
– 2 szklanki startej marchewki 
– 3/4 szklanki brązowego cukru
– 100 g masła
– 3 jajka
– 2 duże łyżki prawdziwego miodu 
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 i 1/2 kakao 
– 2 łyżki przyprawy do piernika 
– 50 g orzechów włoskich 
– płatki migdałów do posypania 

Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. 
W osobnej misce miksujemy masło razem z brązowym cukrem, jajkiem i miodem, dodajemy ziemniaki, następnie dodajemy suche składniki. Na końcu dodajemy startą marchewkę oraz połamane orzechy włoskie, mieszamy drewnianą łyżką. 
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

SMACZNEGO! 🙂