Ciasteczka jaglane z migdałami

Wege ciasteczka bez cukru i glutenu. Chrupiące i tylko z pięciu składników. Koniecznie wypróbuj w swojej kuchni.

Pamiętaj jednak, kasza jaglana ze względu na obecność izoflawonów hamujących czynność peroksydazy tarczycowej powinna być, podobnie jak soja, wyeliminowana z diety u osób z autoimmunologiczną niedoczynnością tarczycy Hashimoto!

Składniki: 

  • 1/2 szklanka kaszy jaglanej 
  • ok 10 sztuk daktyli 
  • 4-5 łyżek wiórek kokosowych 
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego 
  • migdały 

Sposób przygotowania: 
1. Kaszę jaglaną przepłucz i zalej 1 i 1/2 szklanki wody, gotuj aż kasza wchłonie wodę.
2. Daktyle zalej wrzątkiem, pozostaw na około 15 minut. 
3. Ugotowaną  kaszę zmiksuj z daktylami na gładką masę, dodaj wiórki kokosowe, olej kokosowy i posiekane migdały. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. 
4. Formuj małe kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp wierzch ciastek wiórkami kokosowymi i posiekanymi migdałami. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasteczka pieczemy około 30 minut. 

Smacznego! 😀