Kotlety z kaszą jaglaną w curry

Składniki:

– 2 torebki kaszy jaglanej 
– szczypta soli
– kurkuma
– mielona słodka papryka
– 1 łyżeczka przyprawy curry

– 3 łyżki posiekanych ziół np. bazylii, kolendry, natki pietruszki
– 1 jajko
– 1/2 szklanki tartego parmezanu 
– około 3 łyżek mąki kukurydzianej
– olej kokosowy do smażenia 

Sposób przygotowania:
Ugotować kaszę jaglaną. Ostudzoną kaszę włożyć do miski, dodać przyprawy, posiekane zioła oraz starty ser, wymieszać. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Uformować kotleciki.
Na talerz wysypać mąkę i wkładać w nią kotlety, obtoczyć z dwóch stron.
Wkładać na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym i smażyć po około 4 minuty z każdej strony. Odkładać na ręczniki papierowe. 

Pamiętaj jednak, kasza jaglana ze względu na obecność izoflawonów hamujących czynność peroksydazy tarczycowej powinna być, podobnie jak soja, wyeliminowana z diety u osób z autoimmunologiczną niedoczynnością tarczycy Hashimoto!


Smacznego!