Zupa z czerwoną soczewicą

Uwielbiam zupy. Kremy jak i zupy misz – masz. Dobrze doprawione, smaki mieniące się – słodkie, kwaśne, ostre. A najlepsze jest to, że zupę można zrobić z większości owoców i warzyw <3 
Zupa z soczewicą czerwoną, papryką, marchewką, daktylami, cebulą, czosnkiem i świeżymi ziołami to niebo w gębie. Jednak zdecydowanie królową tej zupy jest soczewica, reszta warzyw, owoców i dodatków to fantastyczne połączenie smaków by kubki smakowe mogły odlecieć w kosmos. 
Czerwona soczewica to ogromne źródło białka. Jest najlepiej przyswajana przez nasz organizm, należy jednak pamiętać, że warto łączyć ją z innymi produktami żywnościowymi gdyż nie zawiera wszystkich aminokwasów potrzebnych organizmowi. 
Pamiętajcie, jeśli macie problemu z układem pokarmowym soczewica może u Was spowodować nadmierne gazy i wzdęcia. Warto wtedy ograniczyć jej spożywanie i skupiać się by była dodatkiem a nie królową w waszej kuchni. A przede wszystkim skonsultować dobranie diety. 

Składniki: 
– 1 litr wywar lub woda
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 4 łyżki czerwonej soczewicy
– 1 karton pomidorów 250 ml
– 1 papryka
– 1 marchew
– kilka listków świeżego rozmarynu
– kilka listków świeżej mięty cytrynowej
– sól i pieprz do smaku 
– czarnuszka do smaku przed podaniem
– 1 łyżka czerwonej papryki ostrej
– 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej
– 2 daktyle
– oliwa 

Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w piórka i zarumień na rozgrzanej oliwie w garnku. Pokrój paprykę w kostkę i dodaj do cebuli, marchew zetrzyj na tarce na dużych oczkach, wrzuć do garnka. Daktyle pokrój w małą kostkę, dorzuć do reszty. Zostaw pod przykryciem na 5 minut. Dod
aj pomidory. Dodaj przyprawy, oprócz czosnku, wymieszaj. Zostaw pod przykryciem na kolejne 5 minut. Wlej wywar i dodaj soczewicę. Gotuj na małym ogniu. Soczewica nie powinna się rozgotować. Gotuj około 15-20 minut. 
Dla dzieci zblenduj wszystko na gładką masę. Przed podaniem posyp czarnuszką. 

Smacznego!