Czas na zupę!


Przepisy na pyszne zupy!

Zupa pieczarkowa 
Wywar warzywny:
– 3 marchewki 
– 2 pietruszki
– połowa selera
– 1 duża cebula 

– 4 litry wody
– 2 liście laurowe
– 3-4 ziela angielskiego
– 3 goździki

– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– 3-4 suszone grzyby

Wywar zazwyczaj robię wcześniej. Na gorąco wlewam do słoików i czekają na swoją kolej w lodówce. Warzywa myję i obieram, cebulę opalam i zostawiam kilka łupin cebuli do wywaru (przed wrzuceniem do garnka, myję). Dorzucam wszystkie przyprawy, suszone grzyby i gotuję na małym ogniu od 3 do 4 godzin, pod przykrycie. 

Składniki:
– 1,5 litr wywaru
– 10 małych pieczarek
– 2 marchewki
– 5 ziemniaków
– 1 łyżeczka tymianku 
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka czarnuszki

Do wywaru wrzucam wcześniej umyte pieczarki, obraną i umytą marchew, tymianek, kurkumę. Gotuję około 30 minut i dorzucam umyte, obrane i pokrojone na małe części ziemniaki, gotuję aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodaję czarnuszkę i przyprawiam do smaku solą i pieprzem. 

Składniki:
– 1,5 litr wywar (patrz na pierwszy przepis)
– 1 puszka fasola czerwona
– 1 puszka fasola biała
– 5 ziemniaków
– 2 marchewki
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 0,5 łyżeczki papryki chilli
Do wywaru wrzucam umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Gotuję aż będą miękkie. Dodaje opłukaną białą i czerwoną fasolę oraz przyprawy. Marchewkę kroję w mniejsze części. I gotowe!

Składniki:
– 1,5 litr wywaru
– 250 ml soczewicy czerwonej 
– 2 marchewki
– 1 łyżeczka tymianku 
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka papryki słodkiej 

– 1 łyżeczka papryki ostrej
– 1 łyżeczka wędzonej papryki 
– 1 łyżeczka czarnuszki
Do wywaru wrzucam wcześniej opłukaną w letniej wodzie soczewice czerwoną, umytą i obraną marchew oraz przyprawy oprócz czarnuszki. Gotuję na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Na koniec doprawiam solą i pieprzem oraz dorzucam czarnuszkę.